Met het naderende koude en griepseizoen, rijst de vraag of het nog verantwoord is om te sporten wanneer je geveld bent door de griep. Volgens Dr. Edward R. Laskowski van de Mayo Clinic kan matige lichaamsbeweging over het algemeen veilig zijn, mits de symptomen zich beperken tot “boven de nek” verschijnselen zoals een verstopte neus, niezen of lichte keelpijn. Het is echter van vitaal belang om aandachtig naar je eigen lichaam te luisteren en je energieniveau nauwlettend in de gaten te houden. Interessant genoeg blijkt onderzoek zelfs dat een milde verkoudheid geen negatieve invloed heeft op je prestaties en dat sporten tijdens lichte ziektesymptomen juist het herstel kan bevorderen.
De weergaloze voordelen van een regelmatige work-out
Regelmatig sporten, tezamen met voldoende slaap, kan een krachtige impuls betekenen voor je immuunsysteem. Beweging stimuleert namelijk de productie van witte bloedcellen, die van vitaal belang zijn in de strijd tegen ziektes, en draagt bij aan een voortreffelijke slaapkwaliteit. Een goede nachtrust is weer cruciaal voor het herstel van je immuunsysteem.
Over het algemeen geldt het advies voor sporten met griep:
Als je koorts hebt dan is het absoluut niet aan te raden om te gaan sporten. Je kunt je hierdoor echt in de problemen komen. Heb je geen koorts? Ga dan voor de volgende vuistregel; Als je klachten tot de keel reiken, dan kun je sporten. Als de klachten tot onder de keel reiken, ga dan niet sporten. Het betekent namelijk dat de klachten je longen hebben bereikt en sporten wordt dan afgeraden.
Wanneer is een pauze beter op zijn plaats?
Bepaalde symptomen zoals druk op de borst, hoestbuien of spijsverteringsproblemen moeten serieus genomen worden. Sporten tijdens koorts wordt ten zeerste afgeraden. Het is essentieel om goed naar je lichaam te luisteren en het de benodigde rust te gunnen. Spierpijn en uitputting zijn duidelijke signalen dat het raadzaam is om een dagje vrijaf te nemen van sportactiviteiten. Twijfel je? Raadpleeg dan zeker een arts om je symptomen en trainingsroutine te bespreken. Zeker als je ook antibiotica voorgeschreven hebt gekregen.
Herstel na de schadelijke griep
Na een periode van griep is het van cruciaal belang om je lichaamsbeweging op een redelijk niveau te houden. Zelfs als de koorts verdwenen is en je slechts lichte verkoudheidsverschijnselen ervaart, is het af te raden om onmiddellijk terug te keren naar je normale sportroutine. Als je nog steeds milde symptomen vertoont, is het raadzaam om de intensiteit van je trainingen te matigen. Bijvoorbeeld, als je gewend bent om hard te lopen, kun je tijdelijk overschakelen op joggen of wandelen totdat je volledig hersteld bent. Verkoudheid kan een verzwakkende invloed hebben op je hart, waardoor intense inspanning schadelijk kan zijn.
Stop met sporten bij ademhalingsproblemen
Beëindig het sporten onmiddellijk als je merkt dat je energie op is of als je moeite hebt om goed adem te halen. Wees vooral voorzichtig als je een beklemmend gevoel en aanhoudende hoest in je borst ervaart. Sommige ziektes kunnen beginnen met milde symptomen zoals een zere keel of verstopte neus, maar kunnen zich ontwikkelen tot ernstigere aandoeningen zoals een keelontsteking of bronchitis. Als je na ongeveer 15 minuten sporten last hebt van piepende ademhaling of kortademigheid, is het verstandig om direct te stoppen. Het gebruik van verkoudheidsmedicatie kan je hartslag verhogen, wat in combinatie met lichaamsbeweging tot ademhalingsproblemen kan leiden.
Terug naar de sportschool
Gelukkig zijn er praktische stappen die je kunt nemen om symptomen van griep en verkoudheid te verlichten. Voldoende hydratatie kan bijvoorbeeld helpen bij het verwijderen van slijm. Het consumeren van rauwe groenten, vers sap en soep kan je goed gehydrateerd houden. Daarnaast kan het mineraal zink wonderen doen voor het versterken van je immuunsysteem door de productie van witte bloedcellen te stimuleren. Zink is te vinden in voedingsmiddelen zoals zaden, eieren of schaaldieren, of in de vorm van zinksupplementen. Begin langzaam met lichte oefeningen na je herstel en bouw de intensiteit geleidelijk op.
Lees ook eens over sporten met ijzertekort.